FNV Bouw maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten

 Verlof vanwege acute nood 

Verlof vanwege acute nood 

Wie door ‘zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden’ niet kan werken, heeft recht heeft op betaald kort verlof. Zo staat dat in de Wet arbeid en zorg. De belangrijkste regels zijn:

  • Wanneer u in dienstverband werkt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Ook werknemers met een tijdelijk contract.
  • De werkgever moet een redelijk verzoek om calamiteitenverlof altijd toekennen. Hij mag niemand ontslaan die in verband met een noodgeval vrijaf heeft genomen. Ook niet als de werknemer het verlof pas achteraf, bij terugkomst op het werk, meldt en toelicht.
  • De duur van het verlof kan variëren van een paar uur tot een paar dagen. De duur van het verlof moet redelijk zijn: het verlof moet in verhouding staan tot de aard van het noodgeval en de verplichtingen die dat met zich mee brengt.
  • In principe is de werkgever verplicht het salaris gewoon door te betalen. Maar in de cao mogen afwijkende afspraken worden gemaakt over de loondoorbetaling. Als er geen cao-afspraak is dan kan de werkgever ook afwijkende afspraken maken met ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
  • De werkgever mag de verlofdagen aftrekken van de bovenwettelijke vakantiedagen. U moet daar per geval uitdrukkelijk mee akkoord gaan. Wanneer ook aan de voorwaarden van de regeling kortdurend zorgverlof wordt voldaan, eindigt het calamiteitenverlof na een dag en gaat het over in kortdurend zorgverlof.

--

--

Publicatiedatum: 04-02-2008Login

Wachtwoord vergeten? Registreren Nieuw!

Lidmaatschap
Nu direct lid worden